Nordens største og mest innholdsrike guide
for deg som skal til London
Vi gjør det enkelt for deg slik at du kan nyte London!

Transport i London

Bestill leiebil i London med søkeboksen nedenfor. Vi sammenligner priser mellom alle de store leiebilselskapene i England på noen få sekunder.

Innhold

Buss i London

busser-london

Bruk av buss er en rask, enkel og effektiv måte for å kunne ta seg frem i London, og i tillegg for man muligheten til å se seg om litt ekstra. Dersom man vil reise litt rundt i London med buss eller undergrunn så anbefales det å kjøpe et travelcard. Dette kan man benytte ubegrenset både på busser og undergrunnsbaner. Travelcards kan kjøpes for perioder på 1, 3 elller 7 dager, og du kan velge mellom sone 1-2 eller 1-6. Ønsker du et kort som varer mer enn 7 dager får du et Oystercard som er et elektronisk reisekort.

Hvis du ønsker å unngå køer og stress ved ankomst kan du kjøpe et Londonpass før du reiser. Du kan få Londonpass både med og uten offentlig transport inkludert, men det enkleste er å inkludere transport slik at du slipper å tenke mer på dette. Londonpass er et slags alt i ett turistkort som gir deg adgang på mange kjente turistattraksjoner i tillegg til å være en billett til offentlig kommunikasjon i London.

I Norge koster et travelcard: (Prisene er omtrentlige.)
Travelcard med 3-dagers varighet innen sone 1 - 2 ca. kr. 200.-/voksen og barn (tom. 15 år) ca. kr. 85.-. Ønsker man å kjøpe et kort som omfatter alle soner (1-6) så koster dette 250.-/120.-. - for 4-dagers variet (soner som ovenfor) kr. 235.- / 100.- og alle soner kr. 350.- / 140.- - for 7-dagers varighet (soner som ovenfor) kr. 280.-/ 120.- og alle soner kr. 520.- / 220.-. Travelcard gjelder for undergrunn, buss og lokaltogene. Du får i tillegg rabatt på båtene som går langs Themsen. Man bør være oppmerksom på at et travelcard som dekker sone 1 og 2 som regel er nok i og med at de fleste attraksjoner ligger i sentral London. OBS! Heathrow Undergrunnstasjon ligger i sone 6. Skal man kjøpe en enkeltbillett som dekker reisen til eller fra Heathrow så koster denne ca. kr. 50.- for voksne og kr. 20.- for en barnebillett.

London Transport har innført en tjeneste med nattbusser. Disse er merket med en "N" på buss skiltet. Nattbussene går i det tidsrommet når undergrunn ikke har ruter dvs. fra 23.30 til 06.00. Det er i denne sammenheng viktig å merke seg at nattbussrutene varierer tidsmessig med hensyn til avganger/ankomster, og stedsmessig i forhold til hva som er vanlig på dagtid. Ytterligere informasjon om tilbudet kan man få på telefon 020 7222 1234 eller på londonbusroutes.

Nyttige lenker. (Klikk på bildene.)

  • london-buss

  • Grønne Busser i London
    Grønne busser i London er de bussene som har ruter som går til byens utkanter og byens mange forsteder.

Flere reiser elektronisk

 

London Transport har fra 02.01.07 vedtatt å øke billett prisen for å reise med buss, lokaltog, undergrunnsbane og alle øvrige kollektive transportmidler i London. Prisen går opp til £ 4.-, eller nesten 50 kroner. Hensikten med denne takstøkningen er å få flest mulig til å benytte elektroniske billetter. Med det nye elektroniske reisekortet Oystercard kan man likevel reise med de ovennevnte transportmidlene til en meget rimelig pris.

OysterCard kan sammenlignes med det nye elektroniske billettsystemet i Oslo. OysterCard kan fylles med ønsket beløp i utplasserte automater på samme måte som man fyller et mobiltelefonkort. Slike påfyllingsautomater finnes på alle undergrunnstasjoner, og de fleste bussstasjoner. Ytterligere- og detaljert informasjon finnes på hjemmesidene til LondonTransport.

Dobbeltdekkere parkeres

En trist nyhet for alle londonelskere: de røde, flotte og severdige gamle dobbeltdekkerne i London blir nå parkert for godt. De femti år gamle "Routemasters" blir til fortvilelse for mange, tatt ut av trafikk. Man kan lure på hvorfor det bestemmes at slike turistattraksjoner, og byens kjennetegn blir fjernet fra bybildet, men en av grunnene er at disse bussene med sin åpne platform for på/av-stigning bakerst på bussen har skap alt for mange ulykker, i tilegg til at de ikke lenger passer inn til de krav som stilles for offentlig transport. To ruter skal imidlertid beholdes. Dette er to såkalte "Heritage Routes" som skal gå med rute 9 fra Royal Albert Hall til Aldwych via Piccadilly Circus, og rute 15 fra Trafalger Square til Tower Hill. Les mer her

{loadposition ad_innhold}

Ferger til og fra London

Når man er i London har man muligheten til å ta ferge over den engelske kanal eller irskesjøen. London ligger bare noen få timers reise fra havner som Dover og Folkestone. Raskeste ferge fra Frankrike til England er fra Calais i Frankrike til Dover i England. Her er det en reisetid på kun 80 minutter. Flere sentrale hoteller i London samt National Car Parks (NCP) tilbyr bilparkering mens man er på fergetur. Dersom man ikke benytter bil for å komme til London, finnes det mange muligheter med ferge i tillegg til tog. Det er hyppige avganger til Londons Victoria Station fra Dover, Folkestone og Ramsgate. Nedenfor er det satt opp linker til noen fergeselskap hvor man kan finne alt av aktuell informasjon.

Jernbane i London

Tog i London

Nedenfor finner du lenker til nettsider som kan gi informasjon om tog som både kjører til og fra London og innad i byen. Husk at du alltid bør kjøpe togbillett på forhånd når du skal ta toget i England. Prisen kan være dobbelt så høy hvis du venter med å bestille billett til du kommer på toget. Billetter kan du bestille på virgintrains.com eller nationalrail.co.uk.

Viktige togstasjoner

Mange som besøker London ønsket om å komme videre på korte og lengre utflukter. Fra London er ikke dette noe problem i og med at byen er et knutepunkt i europeisk sammenheng. Fra byens største jernbanestasjoner som Liverpool Street og Waterloo kan man enkelt finne transport til flere av de største byene i Europa, samt til de fleste andre byer i Storbritannia. London har 7 såkale hovedstasjoner (Charing Cross - Euston - King's Cross - Liverpool Street - Victoria - Waterloo -Paddington). En togreise fra London er både komfortabel og forholdsvis rimelig, men det er visse engelske særegne regler man bør være oppmerksom på, som eksempelvis at dersom togvognen har en Gul strek over vinduet så betyr dette at det er en vogn for 1. klasse, og det er ikke tillatt å sitte her for andre enn de som har 1. klasses togbillett selv om vognen ikke er fyllt opp. Billettene på 1. klasse koster en del mer enn en standardbillett. Man må også være klar over at alle stopp er av meget kort varighet så man må alltid være rask til å foreta på og avstigning. Det er også viktig at man finner riktig togvogn for sin reise for det hender at noen vogner er spesifisert for andre reisemål (enn dit man selv skal), og derved kan bli frakoplet. Billetter fås kjøpt på alle jernbanestasjoner, men husk bare at enkelte kan være stengt på søndager og helligdager.

For den som ønsker å benytte londonferien til en ekstra utflukt, eller for den som skal reise videre fra London, til andre områder i eller utenfor Storbritania har vi nedenfor satt opp noen eksempler på reisemål som kanskje kan være til hjelp. (De fleste av disse er satt opp med lenke slik at det er mulig å innhente litt informasjon om den aktuelle destinasjonen på forhånd).

Noen Reisemål

  • Bath ca. 1 t. fra Victoria
  • Brighton ca. 1 t. fra King's Cross
  • Cambridge ca. 1.5 t. fra Waterloo stasjon
  • Leeds ca. 2.5 t. fra King's Cross
  • Brüssel ca. 2.5 t. fra Waterloo
  • Lille ca. 2.0 t. fra Waterloo
  • Liverpool ca. 2.5 t. fra Euston
  • Manchester ca. 2.5 t. fra Euston
  • Oxford ca. 1 t. fra King's Cross
  • Norwich ca. 1 t. fra Liverpool Street
  • Paris ca. 2.5 t. fra Waterloo
  • EuroDisney ca. 3.0 t. fra Waterloo

Londons Undergrunnsbane

Londons undergrunn er antagelig den mest effektive transport for byens besøkende. Den går fra 05.30 om morgenen og frem til midnatt fra mandag - lørdag. I helgene går den fra 07.00 - 23.00. Det er 6 soner som gjelder for dette systemet - Sone 1 er sonen for sentrale deler av London. Numrene øker (eks. 2,3,4,5,6) jo lengre ut man kommer i forhold til sentrum. Billettprisen øker etter hvor mange soner man skal reise gjennom.

Man kan kjøpe billetter enten fra billettautomater eller fra betjente billetthus. Det enkleste er å kjøpe et Visitor Travelcard eller et Londonpass på forhånd. Det er viktig å huske at man må ha billetten tilgjengelig til man har passert utgangen ved den stasjon man skal til. Å reise med undergrunn kan være en meget stressende opplevelse hvis man er så uheldig å komme i de travleste periodene. Det anbefales derfor at man unngår hverdagenes rushtider. Travleste periode er om morgenen mellom klokken 08.00 og 09.30 og mellom 16.00 og 18.30 på ettermiddagen.

Barn under 11 år som er i følge med en voksen person reise gratis med undergrunnen i tidsrommet fra 09.30 alle ukedager og i helgene. En slik gratis transport for barn er en del av en plan for å kunne gi de lavere aldersgrupper en god tilgang til alle av byens aktiviteter og severdigheter.

Kart over undergrunnen i London

Historie om undergrunnen i London

Tunnelbanesystem i London, populært kalt the Tube, ble åpnet i 1863 og er således verdens eldste tunnelbanesystem. Systemet består av 12 linjer og over 400 kilometer skinner, og togene går som regel fra kl. 5 om morgenen og frem til midnatt. Tunnelbanen er således et utmerket fremkomstmiddel under ferien din i London.

Det var Charles Pearson som først foreslo å bygge et underjordisk togsystem i London. Londons veier var allerede overfylte av biler, og loven forbød en videre utbygging av jernbanenettverket i sentrum av byen. House of Commons godkjente således byggingen av en toglinje under jorden mellom Paddington og Farringdon allerede i 1853. Utbyggingen startet i 1860, og tunnelbanesystemet åpnet 10. januar 1963, ett år etter Pearsons død. Hele 30 000 passasjerer brukte de underjordiske togene som fremkomstmiddel denne dagen. Suksessen medførte at tunnelbanesystemet raskt ble utvidet, og byen London strakte seg etter hvert utover i samme takt, noe som medførte at innbyggerne ble spredd ut over et større område.

Opprinnelig var det damptog som ble kjørt på tunnelbaneskinnene i London, og først i 1890 ble disse skiftet ut med elektriske tog. Dette satt imidlertid ingen stopper for den raskt voksende suksessen, og førti år senere hadde Londons tunnelbanesystem over 400 millioner passasjerturer i året. I dag har tallet på antallet passasjerturer steget til én milliard, noe som gjør Londons tunnelbanesystem til det tredje mest brukte i Europa. Bare tunnelbanesystemet i Paris og i Moskva har flere passasjerturer årlig.

Det finnes over 270 stasjoner i tunnelbanesystemet, og den viktigste stasjonen er Victoria, som brukes i forbindelse med rundt 80 millioner passasjerturer i året. Stasjonens første del stod ferdig allerede i 1868, og den er senere blitt bygget ut, slik at den i dag er stasjon for tre tunnelbanelinjer, samtidig som den er tilknyttet Victoria togstasjon. Den nest mest trafikkerte stasjonen er Waterloo, som åpnet i 1898, og som er stasjon for fire tunnelbanelinjer.

Selv om tunnelbanesystemet er stort, er det likevel enkelt å finne frem, takket være god skilting på stasjonene og på togene. Det er i tillegg mulig å få kjøpt lommekart over tunnelbanesystemet. Billettene får man kjøpt fra billettautomater og i billettlukene på stasjonene, og prisen avhenger av hvor langt man ønsker å reise med banen. Tunnelbanesystemet er inndelt i totalt seks soner, men de fleste attraksjonene og hotellene befinner seg i én og samme sone, slik at du som turist normalt bare vil måtte kjøpe billett for sone 1. Er du i følge med barn under 11 år, kan disse dessuten reise gratis med tunnelbanen.

Alle som er på tur i London, oppdager raskt hvor overlegen tunnelbanen er som fremkomstmiddel i denne vidt utstrakte storbyen.

Å gå i London

Det å bruke beina er antageligvis den beste måten å oppleve London hvis man har nok energi. Selv om London er en veldig stor by blir man egentlig overrasket over hvor nær hverandre mange av byens kjente landemerker ligger.

Guidede fotturer i London er populære, og en enestående måte for å bli kjent i byen. Nedenfor er noen lenker til virksomheter som tilbyr guidede turer.

Taxi i London


Londons sorte taxier er et verdenkjent landemerke for byen. Disse taxiene finner man overalt, de kan stoppes overalt, og de finnes på spesielle holdeplasser. Et alternativ til en sort Londontaxi er såkalte minicabs, som har større plass enn  de sorte. Minicabs har ikke takstameter men beregner pris ut fra antall kjørte miles. Det anbefales å få bekreftet prisen på turen før man benytter slike. Husk at, selv om engelske sjåfører ikke er av de verste, det er lett å bli lurt.

Når du er i London kommer du en eller annen gang ganske sikker til å benytte deg av taxi. Da er det viktig å huske følgende: Du må alltid bruke en registrert "Cab". Ikke benytt deg av pirat-taxi uansett hvor billig disse kan være. Bruker du pirat-taxi kan du fort bli lurt og til og med ranet. Alle registrerte taxier i London er sorte (Obs. det er ikke alle som har den sorte fargen lengre.) og de har lys på taket. Husk at du alltid må kontakte sjåføren gjennom vinduet før du setter deg inn.

Taxiene praies ved å vinke, du skal fortelle sjåføren hvor du skal før du setter deg inn i bilen og du skal betale sjåføren før du går ut av taxien. Husk at når det gule lyset lyser, da er taxien ledig.

Dersom du er ute på byen og spiser på en liten restaurant kan du være ganske sikker på at kelneren eller dørvakta har en bror eller svoger som kjører pirat-taxi. Du må derfor ved bestilling gi klar og tydelig beskjed om at du ikke under noen omstendigheter aksepterer en pirat-taxi. Ikke godta deres forklaring om at det er en "reserve-taxi". Dersom du skal bestille en taxi i resepsjonen ved avreise fra hotellet bør du forvisse deg om "It will be a uniformed cab?" I tillegg til dette bør du vite at når du venter på taxi utenfor hotellet så er det her som i andre byer at en pirat-taxi står parat og venter et sted i gaten og kjører frem i det øyeblikket de ser noen med bagasje, og spør om det var deg som hotellet ringte å bestilte taxi for.

Husk at det er vanlig å tipse en "ekte" taxi sjåfør med ca. 10%.

London har nå fått nok et nytt taxiselskap - Pink Ladies (0845 450 7465) med kvinner bak rattet, og som bare tar kvinnelige passasjerer. Dette selskapet tilbyr engelske kvinner i London en trygg tur hjem. Sjåføren som alltid er en kvinne, venter i bilen helt til passasjeren har lukket seg trygt inn der hun skal. Taxitjenesten er medlemsbasert, men medlemsavgiften er ikke avskrekkende stor. Avhengig av hvilken sentral du ønsker knytte deg til koster det fra 1 pund. Dette er et kjærkomment tilskudd til Londons transporttjenester, siden kvinner hver uke utsettes for voldtekt eller sexuell trakasering av ulisensierte taxisjåfører i London. Dette forholdet har allerede gitt byen tre andre taxiselskap der kvinner kjører kvinner - My Fare Lady (0208 458 9200) - Lady Mini Cabs 020 7272 3300 og Lady Cabs (020 7254 3501)  Kanskje dette kan være noe å sjekke ut neste gang det planlegges en jentetur til London?

Taxispill

London Taxi: Rush Hour

Dette er et bilspill tilpasset Playstation, PC og Xbox. Her kan du kjøre en ekte Black Cab i London bl.a. forbi mange av byens kjente landemerker.

Test deg selv som taxisjåfør i London:

Last ned en Demo av spillet her!

Til London med bil eller buss via Eurotunnelen

London er lett tilgjengelig fra sentral-Europa gjennom Eurotunnelen.Tunnelen går fra Calais i Frankrike til Folkestone i England. Å kjøre gjennom denne tunnelen tar ca. 35 minutter. Folkestone har god tilgang til veinettet i England. London ligger ca. to timer unna Folkestone. Mange hoteller i London tilbyr parkering i tilknytning til hotellet, og du kan også finne parkeringsplasser via hjemmesidene til National Car Parks (NCP). Mer informasjon kan finnes på hjemmesidene. Eurotunnel

Til London med bil

London er lett tilgjengelig fra veinettet i England. Motorveiene M1, M4, M25 og M40 ligger nær London. Det er også god kommunikasjon mellom London by og flyplassene rundt.

Hvis du skal kjøre inn til sentrale deler av London må du huske på å betale såkalt “Congestion Charge”. Du må betale denne rushtidsavgiften for å kunne bruke bil fritt i London sentrum mellom 07.00 og 18.30 mandag til fredag. Kvelder og helger er gratis.

Det kan være vanskelig å parkere i London mellom 08.30 og 18.30 fra mandag - fredag. Et alternativ kan være å parkere i et av National Car Parks (NCP) sine parkeringsplasser/parkeringshus. Du må uansett regne med å betale litt for å parkere bilen i London sentrum.

Se også vår side om leiebil i London.

Båter i Themsen/Vannkanaler

Sightseeing i London

Dersom man er førstegangsreisende til London er  The Original London Sightseeing Tour en fin mulighet å bli kjent med byen på. Dette er busser som går kontinuerlig rundt i byen, og det fine med disse er at man gå på og hoppe av etter eget ønske. billettene (ca.£15 for voksne - barn under 5 år går gratis) er gyldig i 24 timer, og kan dermed bestemme "farta" selv. Denne sightseeingruten har nesten hundre forskjellige stoppesteder rundt om i byen.

 

 

Andre muligheter for sightseeing


Det finnes alternativer for den som ønsker noe utenom de tradisjonelle sightseeingturene. Alternativet heter London RIB Voyages og tilbyr en opplevevelse der du kan se Themsen og de nærliggende severdigheter i et timelangt cruise på en fin måte i en "gummibåt" med glassfiberbunn. Denne sightseeingturen vil være en flott opplevelse for alle. Til tross for at farten er høy er sikkerheten ivaretatt med både nødvendig utstyr og godt kvalifiserete båtførere. Prisnivået ligger mellon £ 15.- og £ 25.- barn/voksen. Adressen til London RIB Voyages er: Waterloo Millennium Pier, South Bank, London SE1 7XZ. Nærmeste undergrunnstasjon er Waterloo.


  • Ballon Flight

  • Big Bus Company

  • Discovering London Tour

  • Frog Tours

  • Helicopter Sightseeing

  • London Audio Tours
  • London Bicycle Tour Co

  • London Sightseeing Tour

  • Royal London Tour

  • River Cruise

  • Train Journey Luxury Steam

  • West End & Westminster Abbey Tour

Turistattraksjoner i London

Se attraksjoner, barer, hotell og restauranter nær undergrunnstasjoner.

Bestill travelcard, togbilletter eller flyplasstransfer i London

Du kan bestille London Travelcard, togbilletter i England eller transport til og fra Heathrow, Gatwick eller Stansted på Reisefeber.no. Velg ønsket transporttype under transport i menyen til venstre før du velger London. Du kan bestille togbilletter tur/retur London - Liverpool, London - Manchester og fleksible reisepass for hele England. Du kan også bestille Travelcard som gjelder ønsket antall dager på undergrunn og buss i London eller et Oyster Card som du kan fylle på med ønsket beløp og benytte til det er tomt. Dette kortet kan så fylles på nytt.

Londonpass

Ønsker du et kort som kan benyttes både på turistattraksjoner og kollektivtransport anbefaler vi å bestille et Londonpass.

{loadposition ad_innhold}