Nordens største og mest innholdsrike guide
for deg som skal til London
Vi gjør det enkelt for deg slik at du kan nyte London!

Områdeguide, South Bank

Beste besøksdager: fredager og lørdager. Begynn så tidlig som mulig.

South-Bank

Opplev London langs Themsen fra Westminster til Tower Bridge

Se London fra et nytt perspektiv, og utforsk historien langs en av byens mest legendariske strekninger.

Themsen er en viktig del av London, både når det gjelder byens karakter, etablering og ekspandering. Nesten to tusen år etter elvens opprinnelse, fortsetter den å åle seg gjennom det som nå har blitt en massiv storby. I tillegg til å være kantet med broer, store palasser, katedraler og slott som skuler på hverandre over elven, finnes det også karakteristiske markeder, butikker, kafeer og restauranter langs strekningen.

South-Bank

Vår guide er designet for å introdusere deg for denne vakre siden av London, og for å bevise at ikke alle turistdestinasjoner er feller. For å få det meste ut av turen dit, viser vi deg hvordan du kan kombinere arkitektur med historie, shopping med kulinarisk fornøyelse, og ikke minst; mosjon.

Start: Nordsiden av Westminster Bridge (ved Big Ben)

Westminster Bridge ble åpnet i 1750, og er designet for å matche stilen til Houses of Parliament. Broen og har den samme grønnfargen som benkene i Houses of Commons. The Palace of Westminster ble ødelagt av en brann i 1834, og senere bygget opp igjen, med et tilleggsbygg. Det var slik ’Big Ben’ ble til, som trolig er oppkalt etter frodige Sir Benjamin Hall.

Ta deg over broen, og ned til venstre ved London Aquarium. Spaser forbi Jubilee Gardens og London Eye, som strekker seg 135 meter i været, og fortsett mot Royal Festival Hall og Hayward Gallery.

South-Bank

Konserthallen, Royal Festival Hall, setter opp varierte show og konserter, og er åpent for publikum hele dagen. Du kan nyte atmosfæren i foajeen, og er du heldig kan du få med deg et gratis musikkshow. Følg spilleprogrammet deres på http:// ticketing.southbankcentre.co.uk/venues/royal-festival-hall

I samme bygning ligger restauranten Skylon. Med panoramautsikt over Themsen, og vinduer som strekker seg fra gulv til tak, er restauranten det perfekte sted for en fin lunsj eller middag ved solnedgang. Skylon består av to deler; en formell restaurant og en mer avslappet ”Grill”. Vi anbefaler grillen.

Hayward Gallery huser moderne kunst, og er kantet med neonlys som skifter farge med vinden. Galleriet ligger relativt skult bak Royal Festival Hall, og den kjedelige fasaden gjør ikke bygningen lettere å få øye på. La deg bli slukt inn i en verden av innovativ og moderne kunst – du vil ikke angre. Vil du unngå menneskemengder, er Hayward Gallery er et fint alternativ til nærliggende Tate Modern, som også fører moderne kunst.

South-Bank

Det neste du kommer til langs Themsen er Riverside Walk Market, som spesialiserer seg i nye og brukte bøker, plakater og utklipp. Markedet er åpent lørdager og søndager, fra 10:00–17:00. Bak markedet finner du National Theatre. Her er det verdt å notere seg at det er gratis underholdning i foajeen hver sommer, samt en utendørsfestival i ’Theatre Square’.

Gabriel’s Wharf ligger ved siden av OXO Tower. Dette muntre torget er innrammet med baksiden av bygninger, som er malt i pastellfarger til å ligne småhus. Fasaden til Gabriel’s Wharf Market er like sjarmerende som samlingen av selvstendige butikker og kafeer. Torget har en musikktribune i senter der Jazzband spiller om sommeren, og markedet holder åpent fra fredag til søndag, 09:00-18:00.

Det massive landemerket Tate Modern er kjent for sin moderne kunst, og består av fire millioner mursteiner, og en pipe på omtrent 100 meter. Restauranten i toppetasjen er verdt turen for en fantastisk utsikt, men ikke særlig mer.

Milennium Bridge er designet lav for ikke å dekke det flotte synet av St Paul’s Cathedral, som ligger på nordsiden av Themsen. For å få til dette, ble støttekablene lagt langs siden av broen, istedenfor under. Når broen først ble tatt i bruk, begynte den å svinge, og problemet ble fikset ved å legge inn spesielle støtdempere.

Shakespare’s Globe er det neste nevneverdige stoppet. I tillegg til utstillinger og underholdning hele året, har teateret forestillinger under åpen himmel om sommeren.

Borough Market Gå opp Stoney Street og veien vil føre deg til Borough Market – Londons største og mest kjente matmarked. Som en kilde til eksepsjonelle produkter, har Borough Makret blitt et paradis for de som bryr seg om kvalitet, og opprinnelsen til maten de spiser. Men det er ikke bare kvaliteten som gjør markedet spesielt, minst like viktig er menneskene og omgivelsene. Fascinerende individualister kommer sammen fra alle verdens kanter for å nyte samholdet, maten og drikken. Kjøp med deg hva du enn ønsker, vi anbefaler fersk foccachia, ost og sangria, og nyt det ved elven eller langs brosteinen.

South-Bank

Tips: vil du unngå menneskemengden, kom til markedet 08:00-11:00. Ellers er åpningstidene: torsdager 11:00-17:00, fredager 12:00-18:00 og lørdager 08:00- 17:00.

Etter litt sangria og mat i magen er du kanskje klar for å runde av turen ved London Bridge. Hvis ikke, kan du fortsette langs elven til Tower Bridge, hvor du blant annet vil støte på krigsskipet MHS Belfast. Det ble bygget til andre verdenskrig, og var i kamp under slaget av Nordkapp, D-dagen og i Koreakrigen.

Borough Market 8 Southwark Strett, SE1 www.boroughmarket.org.uk. +44 2074071002

Skylon, Royal Festival Hall, Belverede Road, SE1 www.skylon-restaurant.co.uk. Tel: +44 2076547800. Booking er nødvendig.

Teskt og foto av Elise Merckoll