Nordens største og mest innholdsrike guide
for deg som skal til London
Vi gjør det enkelt for deg slik at du kan nyte London!

London for første gang

London-Pakkereiser

Her er noen enkle reisetips

Dersom du skal reise til London for første gang, kan det kanskje være nyttig å få noen tips på hva du bør se, hvor du bør shoppe, hvordan du bør bo osv. London er en storby hvor det finnes noe å gjøre for både store og små. Her er det noe for alle og enhver hele året enten man vil se på fotball, få historiske innblikk, besøke kunstgallerier, oppleve rockekonserter, høre klassisk musikk eller bare spise god mat, drikke øl på en ekte pub eller slappe av og studere et yrende folkeliv.

Husk

For å reise til london må alle ha et gyldig pass. Passet kan ikke ha kortere utløpsdato enn minst tre måneder etter beregnet hjemkomst.

Dersom ikke noe er til hinder for at du selv kan bestemme når du skal reise til London, anbefaler vi å reise i tidsrommet mandag til torsdag. I denne perioden er det billigere med hotell, flybilletter og evt. leiebil fordi de aller fleste besøker byen i helgene.

Det burde egentlig være unødvendig å påpeke, men husk å ta godt vare på penger, alle reisedokumenter, pass, og ikke minst viktige adresser og telefonnummer til ambassade, sjømannskirken i London (de kan hjelpe deg med mye), bankkortsperring, ditt reiseforsikringsselskap, landets/byens nødnummer etc.

Det kan være lurt å ikke ta med alt for mye kontanter til London, men heller bruke kredittkort. Kontanter (£) trenger man i hovedsak kun til eventuelle transportutgifter og tips. Når det gjelder bruk av kort så er det greit å benytte to kort i tilfelle man enten mister kortet eller at det av en eller annen grunn slutter å fungere. En kortfeil tar som regel lang tid å få ordnet, og er ekstra ille når man er langt hjemmefra. Det er også viktig at du planlegger hvor og hvordan du oppbevarer dine verdisaker som penger, kort, pass etc., for du må huske på at London er som alle andre store byer, og her finnes mange lommetyver, veskenappere, svindlere og som ønsker å tilegne seg dine verdisaker. Ikke fremstå med for mye glitter og stas. Alt du skjuler under genseren er tryggere enn det som er utenfor. Husk: Bruk sunn fornuft - det er viktig!

Dersom du likevel blir frastjålet verdisaker må du ringe 999, og spørre etter politiet. Husk også at du må ha et referansenummer (CRN-crime reference number) dersom du fremmer et erstatningskrav til forsikringsselskapet du har reiseforsikring hos.

Transport i London

London har flere flyplasser og dersom du reiser hit alene og ikke med et stort reisefølge med reiseleder som tar seg av, og ordner det meste, så er det greit å vite litt om flyplassen du kommer til.

Heathrow Airport (som er en av verdens mest trafikkerte flyplasser) ligger ca. 25 kilometer vest for London. Beste transport er å benytte Piccadilly Line som går fra flyplassen til sentrum. Turen tar omtrent femti minutter. Heathrow Express-toget som har avgang hvert 15. minutt, og brukes ca. tyve minutter til Paddington station. Flybussen fra Heathrow bruker ca. 1.5 time, og har avganger hver halve time. Dersom du ønsker å benytte taxi, så kommer du til sentrum på litt under en time.

Gatwick Airport ligger ca. 45 kilometer fra london sentrum. Herfra er det greit å bruke hurtigtoget Gatwick Express som gjør unna turen frem til Victoria Station på ca. en halv time. Denne expressen har avganger hvert kvarter på dagtid, og hver time om natten. Det går også an å benytte flybussen, men denne har avganger bare hver hele time.

Luton Airport ligger 55 kilometer fra London sentrum. Det går buss hvert 5. minutt fra flyet og til Luton Airport Parkway (denne turen tar bare 5 minutter). Fra Luton Airport Parkway går det tog videre hvert 10. minutt til Kings Cross Station. Det går også an å benytte en direktebuss fra som går fra Luton til Victoria Coach Station.

Stansted Airport ligger ca. 50 kilometer nordøst for London, og det er hit du kommer derson du flyr med billigselskapet Ryanair. Landingsavgiftene for flyselskapene er her lavere enn på de andre flyplassene. Fra Stanstead går det busser hele døgnet. Stanstead Expresstoget som har avganger hvert 15. minutt tar deg til Liverpool Street Station. Det er også mulig å benytte taxi, og dette er en tur som tar litt over en time.

Les ellers mer på våre sider for transport, informajon om flyplasser i London eller transport til og fra flyplassene.

Det lønner seg å planlegge turen til London på forhånd, og som et lite tips bør du finne ut før du reiser hva du ønsker å å gjøre og se, hvor du evt. ønsker å shoppe, og hvor du øsnker å bo. Det kan også være lurt å bli litt kjent med undergrunnsbanen i London på forhånd. Du kan også lese mer om kollektivtransport i London på våre sider.

Taxi i London

Når du er i London så kommer du en eller annen gang ganske sikker til å benytte deg av taxi. Husk å forsikre deg om at du ikke benytter en pirat-taxi. Dersom du er ute på byen og spiser på en liten restaurant så kan du være ganske sikker på at kelneren eller dørvakta har en bror eller svoger som kjører pirat-taxi. Du må derfor ved bestilling gi klar og tydelig beskjed om at du ikke aksepterer en pirat-taxi. Ikke godta deres forklaring om at det er en "reserve-taxi". Dersom du skal bestille en taxi i resepsjonen ved avreise fra hotellet bør du forvisse deg om "It will be a uniformed cab? I tillegg til dette bør du vite at når du venter på taxi utenfor hotellet så er det her som i andre byer at en pirat-taxi står parat og venter et sted i gaten og kjører frem i det øyeblikket de ser noen med bagasje, og spør om det var deg som hotellet ringte å bestilte taxi for. Husk at det er vanlig å tipse taxisjåfører med ca. 10%. Du finner mere informasjon om Taxi og på transportsiden.

London har nå fått noen nye taxiselskaper. Et av disse heter Pink Ladies. Pink ladies har bare kvinner bak rattet, og tar bare kvinnelige passasjerer. Dette selskapet tilbyr engelske kvinner i London en trygg tur hjem. Sjåføren venter i bilen helt til passasjeren har lukket seg trygt inn der hun skal. Taxitjenesten er medlemsbasert, men medlemsavgiften er ikke avskrekkende stor. Avhengig av hvilken sentral du ønsker knytte deg til koster det fra 1 pund. Flere andre taxiselskaper opererer på samme måte. Lady Mini Cabs og Lady Cabs er eksempler på dette. Kanskje dette kan være noe å sjekke ut neste gang det planlegges en jentetur til London ?

Her er flere alternativ

Hoteller i London

Før du reiser til London bør du innstille deg på at den standarden man er vant til på norske hoteller er sjelden vare i denne byen, særlig blant billighotellene. Skikkelig god standard forekommer stort sett bare på de litt dyre, og de aller dyreste hotellene. På mange av hotellene betaler man for den sentrale beliggenhet og ikke for standaren.

I London må man hele tiden tenke engelsk standard, med smale- og trange korridorer, små hotellrom, og ofte (på billighotellene) med både toalett og dusj plassert i enden av gangen. Vær oppmerksom på at mange av de engelske hotellene har vegg-til-vegg tepper i alle rom (noen ganger også på baderommene, og dette er ikke av det mest hygieniske).

Mange av London-hotellene er ombygde viktorianske hjem, så du må ikke bli overrasket om "huset" du skal bo i er over 100 år gammelt. Dersom du ser i hotellannonsen at hotellet er nyrenovert, så vær da klar over at dette er etter engelsk standard. Det lønner seg å undersøke litt før man reiser så man vet vilken hotellstandard man kommer til.

Spør gjerne noen som har besøkt byen før. Få tips om fine hotell, og ikke minst hotellets beliggenhet i forhold til der du vil bo, og de steder du skal besøke. Det er også viktig å huske å ta med en internasjonal adapter dersom du har med hårføner, barbermaskin o.l. Klikk her for vår hotelloversikt.

Når du skal bestille hotellovernatting bør du forsikre deg om at dersom noe uforutsett inntreffer, og du av den grunn ser deg nødt til å foreta en avbestilling, pass da på at du ikke blir belastet med et såkalt avbestillingsgebyr.

Som nevnt er hotellets beliggenhet viktig for de fleste. Alle ønsker kortest mulig vei til severdigheter og shopping, og mange velger derfor å benytte seg av hotell som ligger i området ved Kensington Garden / Hyde Park. Dette er et sentralt knutepunkt, og har i tillegg en grei adkomst uavhengig hvilken flyplass du ankommer. I nærområdet til Kensington Garden / Hyde Park ligger både Paddington, Bayswater (som også er et meget populært hotellområde for mange skandinaver), Lancaster Gate, Earl Court, South Kensington og Chelsea, og det er forholdsvis kort avstand til både West End og Oxford Street. Fra det som heter South Kensington er det greit å komme til områder som King's Road og High Street Kensington, hvor du i tillegg til fine markeds og shoppingområder, finner Natural History Museum og Royal Albert Hall. (Se også: Markeder- og Shopping - Museer - Severdigheter)

Valg av riktig hotell er viktig for at oppholdet i London skal bli best mulig. Selv om man ikke oppholder seg mest på hotellet, er det likevel viktig at dette tilfredstiler de krav man måtte ha til både service og hygiene. Av denne grunn bør du være oppmerksom på, og prøve så langt det er mulig å unngå alle de renoveringstrengende hotellene som tilbyr et opphold til en veldig lav pris. På slike hotell kan man ofte risikere å oppleve både dårlig renhold, lavtlønnsansatte som kun kan uttale seg på et gebrokkent engelsk, og til og med risikere å overta både sengetøy og håndklær etter tidligere hotellgjester. Bruk heller noen ekstra pund slik at du får et bra sted å bo. (Se oversikten over Hotell i London).

Hotellfrokost

Ved de fleste hotell er en såkalt kontinental frokost inkludert i romprisen. Dette er en enkel form for frokost og består av de tradisjonelle rundstykkene, toast, to varianter av syltetøy, kaffe, te, varm sjokolade og juice.

Ønsker man en mer utvidet frokost med eksempelvis egg, bacon, pølser etc. så må man betale noen £ ekstra.

Opplev London

Når du har fått installert deg på et forhåpentligvis akseptabelt hotell, er tiden inne for å oppleve London. Dersom du velger å starte med shopping, er tilbudet i denne flotte byen helt enormt.

Mye hyggelig kan oppleves i London, men kan i denne storbyen gå intetanende i mange feller. Et eksempel er de mange gateselgerne som opererer uten et fast utsalgssted. Slike selgere som oftes er menn, plasserer en koffert i et mye trafikkert område og forsøker seg på salg av det de påstår er en dyr og eksklusiv vare. Dette kan være alt fra sminke, parfyme til Rolex-ur til lave priser. Her må du ikke la deg lure, for alt er bare billige etterligninger.

Like påpasselig bør du være når du støter på tre-kort eller tre-glass trikset hvor du oppfordres til å satse noen pund for å finne esset eller terningen. Slike triks koster deg heldigvis ikke mer enn 1 pund hvis du skulle bli lurt. Verre er det med alle de som selger iskrem og andre produkter fra små flyttbare boder og vogner. Disse finner du som regel i og ved de store parkene. Kjøp ikke noe fra slike! De har ikke salgslisens, de er overpriset og de er svært uhygieniske. Her kan du for noen få pund kjapt og enkelt pådra deg en solid matforgifting som ødelegger hele ferien for både deg og resten av reisefølget.

Vi skal ikke påstå at du (som mann) er ute etter et eventyr, men du skal være oppmerksom på at en storby som London har det samme problemet som alle andre storbyer med import av unge damer fra alle verdenshjørner som er tvunget til prostitusjon av halliker og bakmenn. De kan i enkelte strøk til de grader være meget påtrengende. Styr unna så unngår du mange problemer.

Opplev litt av London her før du reiser

Finn frem i London

Telefon

Mobiltelefoner fungerer selvsagt godt i London, men ikke med kontantkort. Vær imidlertid obs på prisen når du ringer. Mange abonnementer, særlig de billige, opererer med høye priser på ringing i utlandet. Enda høyere priser er det på bruk av mobilt internett.

Her er noen nyttige telefonnummer:

  • Nødtelefon til politi og brannvesen er 112 eller 999
  • Hittegods (Lost Properties som ligger i 200 Baker Street NW1) har telefon 7486 2496, og har åpen alle ukedager fra halv ti til halv tre. 
  • Dersom du trenger medisiner får du det på apoteket Bliss Chemistry som ligger på Marble Arch 1 og har telefon 7723 6116. Dette apoteket har åpent fra 0600 til 2400.

Tipsing i London

Når du er ute på byen så husk at det nesten alle steder er vanlig å gi litt tips  til servitører, taxisjåfører og andre innen servicenæringen.

Mange besøker en ekte engelsk pub (Public House) når de er i London. Dette er en opplevelse i seg selv, men også her gjelder en del uskrevne regler. Husk å si både "please" og "thank you", betal din bestilling omgående, men ikke gi tips til kelneren eller serveringsdamen direkte for dette blir sett på som å være uhøflig. Legg heller det du ønsker å gi i tips av skillemynt/vekslepenger i den såkalte "staff box" som er plassert på bardisken. På restauranter og kafeer skal betalingen legges på den tallerken som servitøren har lagt sin regning. Størrelsen på tips gir du her alt ut fra hvor fornøyd du er med mat, drikke og den service du har fått. Er du veldig fornøyd er det vanlig å gi opp mot 10% tips.

Utforsk byen

Skaff deg et kart, det lønner seg. Slike fås kjøpt så og si på alle gatehjørner i London. Ukesavisen Time Out gir deg utfyllende informasjon om hva som skjer i London. Skaff deg også gratisavisen Metro. Ha alltid med paraply og kontanter (bla. småpenger til tips, billetter etc.).

Kjøp også et London Pass, gjerne på forhånd før du drar slik at du kan bruke det allerede på turen fra f.eks. Heathrow flyplass og inn til byen. Passet kan sendes i posten hjem til deg. Londonpasset gir deg adgang til en mange severdigheter og du kan velge å kjøpe et pass hvor kollektivtransport er inkludert. Du får kjøpt Londonpasset på internett eller ved turistinformasjonen på flyplassene, på Liverpool- og Victoria station.

Bruk bena hvis det er fint vær. Det går ofte mye raskere å gå enn å bruke undergrunnsbanen i sentrum, og i tillegg får du litt god ferietrim. Ved å bruke bena har du også muligheten til å bli litt kjent der du ferdes. Hvis du mener at dette ikke var noe godt forslag er buss et godt alternativ. Det finnes busser alle steder og det er nesten 18 000 bussholdeplasser i London. Dersom du velger buss anbefaler vi at du tar ev av de flotte, røde dobbeldekkerne der de ennå finnes. Vær oppmerksom på at mange av disse er nå tatt ut av rute, og erstattet med andre, men de er et "must" og spesielt dersom du har med barn.

Det er to ruter som etter omleggingen fortsatt trafikkeres av dobbeltdekkere. Dette er to såkalte "Heritage Routes" som skal gå med rute 9 fra Royal Albert Hall til Aldwych via Piccadilly Circus, og rute 15 fra Trafalger Square til Tower Hill. Du kan lese mer her

Viktig å huske dersom du vil kjøre buss: Skiltene på bussholdeplassene er av to varianter. Dersom skiltet er rødt med hvitt symbol så må du vinke for at bussen skal stoppe. Er derimot skiltet hvitt med rødt symbol, da stopper bussen av seg selv.

Undergrunnsbanen (the tube) er også en grei måte å ta seg frem på i London. Banen går ofte og du slipper å vente mer enn et par minutter mellom hver avgang. Før du bruker tuben så bør du få tak i et undergrunnskart, eller ta en utskrift av dette.

Visitor Travelcard - London Transport

I tillegg bør du lese om undergrunnsbanens soneinndelig, og evt. kjøpe et Visitor Travecard som gir deg fri adgang på både buss og bane i det antall dager du skal være i London. Som nevnt har du også muligheten til å inkludere transport i Londonpasset slik at du slipper flere kort å forholde deg til.

Viktig: Ikke kast enkeltbiletter hvis du av en eller annen grunn benytter slike, for du må benytte denne både ved inngangen og utgangen av reisen.

Du bør også prøve en reise med Dockland Light Rail. Dette er førerløse tog som går fra Bank og Tower Hill østover mot Greenwich og Dockland.

Ellers finnes det mange måter hvor man kan gjøre seg kjent i London, eksempelvis sightseeing.

Shopping

Skal du kjøpe bøker er dette billig i London. CDer er omtrent like dyrt her som hjemme i Norge. Forskjellen er at utvalget av CDer i London ,i motsetning til mange steder i Norge, er enormt. Virgin Megastore påstås å være verdens største musikkbutikk, og her kan du bl.a finne låter fra de engelske hitlistene til sterkt reduserte priser. Se vår side for Shopping så finner du lenker til et stort antall forretninger og shoppingområder, samt bykart. Kart hvor du kan zoome deg inn på detaljnivå, finner du nederst på vår hovedmeny. Et av de mest besøkte shoppingstedene i London er den verdenskjente Harrods. Et besøk her er noe vi virkelig kan anbefale. Selv om prisene på Harrods er høye bør du få med deg denne bokstavelig talt store opplevelsen. Beste tid for å gjøre en god handel på shoppingsentre i London er (som hjemme) ved det store januarsalget. Da selges mengder av varer til sterkt reduserte priser. Se nederst på vår side for shopping, der vil du finne lenker til mange butikker med gode tilbud.

Viktig:

En ting du må være oppmerksom på når du besøker de store kjøpesentre i London er vaktholdet, og det antrekket du har på deg. Vaktholdet både inne og utenfor kjøpesentre er meget strengt. Eksempelvis kommer man ikke inn iført shorts og T-skjorte/top. Kle deg sømmelig (etter engelsk praksis) så unngår du å bli stoppet og jaget hjem til hotellet for å bytte klær.

Opplevelser, Severdigheter, Museer, mm.

Når du er i London er det naturlig nok mye du vil både oppleve og se. Det finnes utallige severdigheter, og opplevelser i denne byen, men her som andre steder er det selvfølgelig noen som skiller seg ut som litt mer spesielle. Du finner en oversikt på vår site for - Severdigheter - Opplevelser - Museer og Teater.

Et lite tips når det gjelder billetter til teater. Disse bør du unngå å kjøpe hos det som kalles for "Ticket Scalpers" i London. Det anbefales at du heller kjøper billetter via internett direkte via LondonGuiden.no eller på det aktuelle teaterets hjemmeside før du reiser hjemmefra. Får du ikke tak i billetter fordi det er utsolgt finnes likevel muligheten i uavhentede billetter som man kan få kjøpt på teateret ved fremmøte. Disse billettene er som regel også litt billigere.

Spise i London

Etter en dag i London må man selvfølgelig ha mat, og i denne byen finnes utallige muligheter i alle prisklasser. Her finnes lavpris buffeer hvor man kan få et hyggelig måltid med både pizza og kinamat til under £ 4.-. Du finner selvfølgelig også dyre og flotte restauranter med priser som du sjelden vil glemme. Du finner en oversikt på vår side for restauranter og spisesteder. I tillegg kan du finne mange andre hvis du ser på Område og Gatekartet.

London for funksjonshemmede

London er ikke den enkleste byen for mennesker som er funksjonshemmede, men det finnes likevel utrolig mange fine muligheter. I denne sammenheng så har vi laget en egen side hvor du kan finne mye informasjon.

Til London med barn

Klikk på logoen og du finner mye informasjon om dette tema.

Høflighet og Oppførsel

I London, som alle andre steder, er det viktig å innrette seg så godt som mulig etter de lokale forholdene. Engelskmenn trives med å holde orden. Dette betyr at du bør være vennlig og tålmodig for eksempel når du skal gå på en buss. Hold din plass i køen og ikke treng deg frem. Skal du forbi noen som står i veien skal du på en høflig måte "excuse me". Samme gjelder dersom du skal tiltale fremmede for å spørre om et eller annet. Husk alltid å si "please" og "thank you" når du skal bestille noe eller mottar noe. Dette regnes for gode manerer, og du kan risikere å bli uglesett hvis du glemmer disse høflighetsfrasene. Dersom du er i en butikk, på et marked o.l og du i trengselen dytter bort i en eller annen, vær blid og si høflig "sorry". Gjør du dette blir møtt med et smil. Skal du tiltale noen, eksempelvis på hotellet, i butikken etc. så bruk taleformen "sir" eller "madam", og dersom du har en eller annen avtale så husk for all del å komme presis. I England (spesiellt innen næringslivet) ansees det for uhøflig å ikke overholde en tidavtale. Oppstår det uventede forsinkelser, ring å gi beskjed om dette. Det er i bunn og grunn ikke noe hokus pokus, men ren folkeskikk som gjelder.

Vi i håper du får mange fine opplevelser.