Nordens største og mest innholdsrike guide
for deg som skal til London
Vi gjør det enkelt for deg slik at du kan nyte London!

Førjulstid i London

Før høstbladene har rukket å falle, er London i full gang med juleforberedelser. Storbyens fasade endrer seg, og gatene stråler av storslåtte lys. Postkassene oversvømmes med reklame, butikkvinduene står i full blomst, og personalet er forberedt til å ta i mot ivrige shoppere fra hele verden.Jul i London1

Foto: Filippo Diotalevi

Førjulstiden i London byr på endeløse magiske begivenheter, dersom du greier å se forbi shopping og juledekorasjoner for en stund. Ta et avbrekk fra de travle hovedgatene, og la våre tips guide deg til spesielle begivenheter, fra skøyting til sjarmerende julemarkeder.

Skøytebaner

Kombiner sightseeing med skøyting, rett ved noen av verdens flotteste landemerker, som Somerset House og Natural History Museum. Profesjonell eller amatør, en snurr på isen vil definitivt sette deg i julestemning. Det finnes over et dusin baner å velge mellom, men våre favoritter ligger ved Somerset House, Winter Wonderland og Natural History Museum. Skøyter kan leies alle steder.

Somerset House Ice Rink

Grip sjansen, og gli ut på Londons mest glamorøse skøytebane på 900 kvadratmeter. Høytiden trenger seg fort på ved synet av det storslagne juletreet som så galant glitrer til alle som glir forbi. Treet er pyntet av smykkegiganten Tiffany’s, og er litt av et syn. Ta en pause og nyt atmosfæren med noe varmt fra Tom’s Skate Lounge, eller fråts i herlige cupcakes fra The Tiffany Shop.

Somerset House, The Stand, WC2R. Tube: Charing Cross. (+44 (0) 844 847 1520, www.somersethouse.org.uk). Åpent hver dag fra 10:00-22:00. £10.50-£11.50, for barn £7.50-£8.50.Ice rinkFoto: Tomasz Dunn

Winter Wonderland Ice Rink – Hyde Park

Hver desember forvandles Hyde Park til 'Winter Wonderland', en magisk verden som i tillegg til diverse salgsboder, byr på to sirkus, og et stort pariserhjul med utsikt over parken. Winter Wonderland har den største skøytebanen London, og strekker seg vakkert rundt en Viktoriansk musikktribune.

Å komme inn i Winter Wonderland er gratis, og inkluderer Santa Land og Christmas Market. En kveldstur her kan være overraskende og fortryllende, og vi anbefaler det på det sterkeste.

Hyde Park, Serpentine Road, W2. Tube: Hyde Park Corner. (+44 (0) 207 298 2100, www.hydeparkwinderwonderland.com). Åpent hver dag fra 10:00-22:00. Skøyting: høysesong £13.50, barn (12 og under) £9, familie (4 billetter) £36; lavsesong £10.50/£9.50/

£8.50/£34. Se hjemmesiden for informasjon om andre billettpriser.Winter Wonderland

Foto: Tianna Spicer

Natural History Museum Ice Rink

Londons naturhistoriske museum skaper majestetiske omgivelser rundt denne skøytebanen, som ligger i South Kensington, og er på 1050 kvadrat. I tillegg til en mindre skøytebane for barn, finnes også en lysbelagt karusell, og tilskuere kan la julefølelsen synke inn med en kopp kakao eller mulled wine (Britenes svar på gløgg med rødvin) fra baren med utsikt over området.

Natural History Museum, Cromwell Road, SW7. Tube: South Kensington. (+44 (0) 844 847 1576, www.nhmskating.com). Høysesong: £13, barn (12 og under) £8.50, familie (2 voksne + 2 barn, eller 1 voksen + 3 barn) £34.50; lavsesong £11.50/£8/£31.

Julemarkeder

Julemarkeder er en juleshoppers drøm. Her finner du unike gaver til dine nærmeste. La roen synke inn, og gi sansene mulighet til å sette pris på det julen egentlig handler om. Under finner du et utvalg av pop-up julemarkeder vi gleder oss til å besøke i år. De faste markedene i London, som Spitafields Market, Smithfields Market, Portobello Road Market og Camden Market, er like besøksverdige i julen, som resten av året.Covent Garden Market

Foto: Aurelien Guichard

Dazzle

Hvert år settes det opp en smykkeutstilling med europeiske designere, og her tilbys et enormt utvalg av enestående smykker. 'Dazzle' er den eldste, og største utstillingen av moderne smykker i Europa, og et av deres mål er å oppdage og fremme nye talenter. Blant et friskt pust av ny design, og flere tusen biter på display, er du nærmest sikret å finne en julegave til den som har alt.

National Theatre, South Bank, SE1. Tube: Waterloo. (+44 (0) 207 452 3400, www.dazzle- exhibitions.com). Begivenheten er gratis og er åpen man-lør 9:30-23:00, søn 12:00-18:00. Chocolate Festival (9-11 desember)

Her er et titalls boder som byr på sjokolade i alle mulige former. Du finner utrustning til å lage egen sjokolade, men viktigst er smaksprøvene og inspirasjonen du får fra mange demonstrasjoner. Utendørsfestivalen arrangeres av flere skjokoladespesialister.

Southbank Centre Square, Belverede Road, SE1. Tube: Waterloo. (+44 (0) 844 8479910, www.festivalchocolate.co.uk). Begivenheten er gratis og er åpen 9-11 desember, fre&lør 11:00-20:00, søn 11:00-18:00.

Southbank Centre Christmas Market

Reindeer Covent GardenI små trehus på rekke og rad, fra London Eye til Southbank Centre, finner du det tradisjonelle tyske julemarkedet. Her selges enestående artikler som: håndlagede leker og gaver, smykker i sølv og bronse, julepynt, håndbroderte blonder, lys og keramikk. Mens barna morer seg på karusellen i sentrum av markedet, kan voksne nyte glühwein, bratwurst, pepperkaker og brente mandler. Har ikke julefølelsen meldt sin ankomst enda, vil den definitivt gjøre det på Southbank Centre Christmas Market.

Riverside, Southbank Centre, SE1. Tube: Waterloo. (+44 (0) 844 847 9910, www.xmas- markets.com). Begivenheten er gratis og er åpen man-tors 11:00-20:00, fre&lør 10:00-22:00, og søn 10:00-20:00.

Jul i Covent Garden Market

De magiske juledekorasjonene i Covent Garden består av et stort juletre på vestsiden, og en stor reinsdyrskulptur på fem meter på østsiden. Markedsbygget er dekorert med gigantiske røde kuler og stemningsfulle lys som får omgivelsene til å virke som julenatten selv. På lørdager synger et høytidelig kor tradisjonelle julesanger , og fra 12:00-17:00 har du muligheten til å klappe nissens reinsdyr. Covent Garden Christmas Food Market (24 november-24 desember tors-lør) er og blir best i både service, og sesongens herligste go'biter. Håndlagde leker, gaver og samleobjekter er daglig til salgs i Apple Market.

Covent Garden Piazza, WC2E. Tube: Covent Garden. (+44 (0) 207 836 9136, www.coventgardenlondonuk.com).

Tekst av Elise Merckoll

Foto: Annie and Andrew